Szülő-csecsemő konzultáció

Amikor egy szülőpárnak gyermeke születik, sok minden megváltozik az életében. A várandósság, a szülés/születés alatt meghatározó élmények érnek minden családtagot.

Akkor is így van ez, ha nem az első babájuk érkezik, és átéltek már hasonlót. Az eddigi szerepek jelentősen átalakulnak, korábban soha nem tapasztalt érzésekkel teli élet indul.

Ez az időszak tele van új kihívásokkal, lehetőségekkel, felelősséggel és ismeretlen helyzetekkel, melyek néha - egyébként teljesen természetes módon - bonyolultnak vagy akár megoldhatatlannak tűnnek.

A csecsemők és kisgyerekek egy része nehezebben szabályozza hogylétét, viselkedését, érzékelési-, figyelmi-, mozgásos- vagy érzelmi folyamatait.

Alvás

A csecsemők alvási szokásai, ritmusa nagyon egyéni, olykor nagy különbségeket mutat. Van, aki szülei támogatásával néhány hét alatt kialakítja saját alvás-ébrenlét ciklusának szabályozását, és van, akinek ez több hónapjába kerül. 

Olykor a csecsemő vagy a kisgyerek nem, vagy csak nehezen tud elaludni, gyakran felébred, nehezen alakul ki az alvás-ébrenlét ritmusa. Ilyen esetekben segíthet a konzultáció.

Etetés, étkezés

Minden édesanya szeretné gyermekét a lehető legjobban táplálni. Szülőként az egyik legnehezebb, legaggasztóbb helyzet, ha a csecsemő- és kisgyerekkorban kialakul valamilyen táplálkozással, gyarapodással kapcsolatos probléma (pl. szoptatás, hozzátáplálás, etetés nehézségei, étel visszautasítása). 

Ha a nehézségek hátterében nem szervi eredetű rendellenességek állnak, a megoldáshoz érdemes konzulens segítségét kérni. 

Sírás

A sírás a csecsemő legfontosabb beszéd előtti kommunikációs eszköze, amelytől minden felnőtt készenléti állapotba kerül. A sokat síró, nehezen megnyugtatható kisgyermekek szülei sokszor nagyon kimerültek, könnyebben ragadják el őket szélsőséges hangulatok. Mivel a sírás és nyugtalanság milyenségének és mennyiségének megítélése nagyon egyedi, akkor érdemes segítséget kérni, ha a szülők úgy érzik, az adott helyzettel nehezen boldogulnak.

Egyéb kérdések, témák

Várandóssága idején az édesanya olyan - számára eddig nem ismert, akár felkavaró - érzelmekkel találkozik, melyeket szívesen beszélne meg egy szakemberrel. 

A szülő és a csecsemő nehezen érti meg egymást.

Nemigen alakul ki vagy felborul a napirend.

A testvér érkezésével kapcsolatban váratlan nehézségek merülnek fel.

A szülők számára szokatlanul dacosan viselkedik gyermekük.

Egy veleszületett vagy később kialakult betegség miatt (akár a gyerek, akár a szülő az érintett), különösen nagy kihívás a mindennapokat, a kapcsolatokat az egész család számára kiegyensúlyozottá tenni.